8 “zdravih” namirnica koje to zapravo nisu

Teško je hraniti se 100% zdravo, ali obično želimo da budemo sigurni koje koristi naše telo ima od pojedinih proizvoda. U tekstu vam predstavljamo hranu za koju je večina nas smatrala da je zdrava, a zapravo je daleko od toga.

Banana čips

Njegova prednost je što sadrži skoro isto hranljivih sastojaka kao banana: biljna vlakna, gvozdje, kalijum i magnezijum. Ipak, proizvodjaci dodaju jake arome i šecer, a takodje ga i neretko prže u dubokom ulju.

Adekvatna zamena: domaći banana čips sušen u pećnici ili na vazduhu.

Gluten-free proizvodi

Gluten je protein iz žitarica, i on omogućava da se mešaju brašno i voda. To je opasno po ljude koji nisu tolerantni na gluten, i oni obuhvataju samo 1%  populacije na zemlji. Svi ostali ne bi trebali da izbegavaju gluten ukoliko se pre toga ne posavetuju sa lekarom. Gluten-free hrana sadrži mnogo prečišcenih aditiva, koji ih čine još više štetnim i opasnim.

Adekvatna zamena: hleb. Nemojte ga jesti previše, ali takodje nema ni razloga za strah.

Sušeno i kandirano voće

Sušeno voće je samo po sebi zdravo, ali da bi se zaštitilo od budji i zadržalo svoju orginalnu boju, ono se dodatno tretira sa sredstvom protiv gljiva i sumpor dioksidom. Što se tiče kandiranog voća, njegov značaj u ishrani je još manji, jer sadrzi mnogo šećera.

Adekvatna zamena: pokušajte da sušite voće kod kuće. Nije toliko komplikovano, a svakako je zdravije.

Obradjeni sir

Pored toga što sadrži mnogo aditiva, on sadrži i ogromnu količinu natrijuma. Na primer, sendvič sa 3 parčeta obradjenog sira pokriva 2/3 dnevnih potreba za natrijumom.

Adekvatna zamena: razlicčite vrste kvalitetnog sira, slani sirevi.

Konzervirano voće i povrće

 

Proizvodjači u konzervirano povrće dodaju sirće i slične stvari koje i nisu baš zdrave. Na primer, konzerva graška sadrži oko 3 kašike šećera.

Adekvatna zamena: birajte kvalitetno sveže konzervirano povrće, bez soli, šećera ili konzervansa, ili napravite sami kod kuće zdravu zimnicu.

Povrće i voće sa dosta skroba

Kukuruz, kruške, krompir i bundeve sadrže manje biljnih vlakana, vitamina i minerala od ostalog voća i povrća, čak im je i kalorijska vrednost veća.

Ovo ne znači da bi trebali da izbacite nabrojano povrće i voće iz upotrebe, samo nije preporučljivo da ih jedete u velikim količinama, pogotovo ako pokušavate da izgubite višak kilograma.

Adekvatna zamena: birajte povrće sa manje skroba(sočno i zeleno), posebno ako ga jedete kasno uveče.

Voćni jogurt

Jogurt iz prodavnice sadrzi mnogo šećera i malo proteina. Plus, nemate potrebu da ga žvaćete, sto stvara iluziju da jedete nešto lagano.

Adekvatna zamena: Birajte jogurt sa manje šećera(manje od 10g po porciji) i dosta proteina(ako 6g po porciji). Takodje možete kupiti Grčki jogurt i sami dodati voće po želji.

Instant ovsena kaša

Svi znamo da je ovsena kaša zdrava, ali malo ljudi zna da pahuljice koje spemite za 2-3 minuta i nisu baš dobra opcija.

Što su pahuljice sitnije to su više morale da se obradjuju i sadrže veći glikemijski indeks, tako da imaju i nepotrebne dodatne kalorije. I naravno, instant kaše sa zasladjivačima su jos gora opcija.

Adekvatna zamena: Birajte što krupnije pahuljice. Oduzeće vam malo više vremena za pripremu, ali će vam dati sve ono što očekujete od prave ovesne kaše.

Preview photo credit congerdesign/pixabay