Neverovatne činjenice o poznatim filmovima

Okolnosti koje prate nastanak filmova, nekada su podjednako interesantne koliko i kranji produkt. Danas vam otkrivimo tek mali deo zanimljivosti koje su se se dešavale iza kulisa velikih filmskih ostvarenja.

 

Živi pokojnik

Frensis Ford Kopola (Francis Ford Coppola) je za tumačenje lika Don Vita Korleona ponudio ulogu dvojici velikana: Marlon Brandu (Marlon Brando) i Lorens Olivijeu (Laurence Olivier). Olivijeov agent je na Kopolinovu ponudu odgovorio telegramom sledeće sadržine: ”Lord Olivije ne prihvata nikakave poslove. Vrlo je bolestan. Uskoro će umreti i nije zainteresovan”. Lorens Olivije je umro 18 godina kasnije.

 

Loša procena

Uloga Reta Batlera (Rhett Butler), glavnog muškog junaka filmske sage Prohujalo sa vihorom, najpre će biti ponuđena Geri Kuperu (Geri Cooper). Zvezda legendarnog vesterna Tačno u podne odbiće ulogu uz reči da će film biti ”najveći neuspeh u istoriji Holivuda”.

 

Osvojila Oskara, ne i pravo da pogleda sopstveni film

Heti Mekdenijel (Hattie McDaniel), prva afro-amerikanaka koja je osvojila nagradu Oskar za svoju rolu kućne pomoćnice u filmu Prohujalo sa vihorom, usled zakona o segregaciji, nije imala pravo da u odgleda ovaj film u bioskopima pojedinih američkih država.

 

Koncertni laseri u vanzemaljskoj komori

Kako bi osvetlio unutrašnjost vanzemaljske komore sa jajima, Ridli Skot, reditelj Osmog puntika, poslužio se plavim laserom, istim koji je u svojim nastupima koristila i grupa The Who. Pomenuta grupa imala je probe u studiju do onog, u kom je Skot snimao svoje kultno ostvarenje.

Duh na snimanju

U finalnoj verziji ostvarenja iz 1987. godine Tri muškarca i beba, negde nakon sat vremena filma, u sceni u kojoj Džek Holden sa svojom majkom i bebom šeta kroz kuću, u pozadini, blizu obližnjeg prozora, nazire se silueta koja podseća na figuru dečaka. Negde u avgustu 1990. godine, neposredno pred nastavak pomenutog filma, raširila se urbana legenda o dečaku koji je ubijen u kući u kojoj je snimljena pomenuta scena. Nagađalo se da je silueta pored prozora, zapravo bio njegov duh. Na žalost svih ljubitelja paranormalnog, ekipa filma je otkrila da je viđeni odraz u stvari kartonska figura pomenutog Džeka, iskorišćena za potrebe snimanja druge scene istog filma. Ujedno, otkriveno je da su sve scene snimljene u unutrašnjosti sporne kuće, u stvari, napravljene u studiju u Torontu.

Prvi susret sa Hanibalom

Scena filma Kad jaganjci utihnu, u kojoj se FBI agent Klaris prvi put susreće sa Hanibalom Lektorom, biće i trenutak prvog susreta Džudi Foster (Jodie Foster) i Entoni Hopkinsa (Anthony Hopkins). Pomenutoj sceni nije prethodila nijedna proba, te Hopkins nije ranije čuo naglasak Fosterove. Improvizujući, Hopkins je ismejao akcenat svoje koleginice, što mu je Džudi naknadno i zamerila da bi koju godinu kasnije izjavila je da je upravo ovaj momenat bio presudan za uspeh opisane scene.

Grešni vegeterijanac

Min Sik Čoi (Min-sik Choi), zvezda južnokorejskog remek dela Oldboy, pojeo je četiri živa oktopusa, kako bi snimio kultnu scenu koja će ući u finalnu verziju filma. Kako je i sam vegeterijanac i Budista, nakon završenog snimanja proveo je određeno vreme moleći se i kajući zbog svog ‘’greha’’.

Scena duga godinu dana

Stenli Kjubrik (Stanley Kubrick), poznat po svom perfekcionizmu, kompulsivnosti i ponavaljanju scena, snimio je kadar krvave poplave hodnika ozloglašenog hotela iz filma Isijavanje, u ”samo” tri puta. Sve bi bilo razumlivo, da za postavku ove scene nije bilo potrebno 9 dana. Svaki put kada bi krv jurnula niz hodnik, Kjubrik se žalio da ”nije dovoljno krvava”. Na kraju, za pomenuta tri pokušaja, Kjubrik je utrošio godinu dana snimanja.