10 Tajni uz pomoć kojih možete putovati Svetom mnogo jeftinije

 

Kao što kaže poslovica, putovanja su jedina stvar koju možete kupiti, a koja će vas učiniti bogatijim. Ali, letovi, hoteli i ostali troškovi često mogu da ubiju želju za putovanjima.

Donosimo vam nekoliko saveta uz pomoć kojih možete uštedeti novac na putovanjima i učiniti ih pristupačnijim.

10. Koristite rute sa presedanjem

Ukoliko kombinujete nekoliko tipova prevoza(ili nekoliko različitih avio prevoznika) da bi došli do konačnog odredišta, često možete uštedeti značajnu količinu novca.

Glavno pravilo za ovakav način putovanja je da se koriste najprometnije transportne stanice. Na primer, let do Rima pa voz do Venecije je generalno jeftinija varijanta od direktnog leta do Venecije.

9. “Skriven” grad

Direktan let od tačke A do tačke B je često skuplji od leta od A do C, sa presedanjem u tački B, što znači da možete kupiti karte za spojene letove i jednostavno ne iskoristiti drugi let. Uz pomoć Skiplagged ili Flyshortcut možete isplanirati svoju rutu sa “skrivenim” gradom.

8. Ne iznajmljujte automobile u velikim gradovima

Rent a car je dobro rešenje za putovanje izmedju više gradova. Ali u gradu postaje mongo komplikovanije, zbog problema sa parkingom i gužvama u saobracaju. Da bi uštedeli novac, koristite javni prevoz, ili još bolje, iznajmite biciklu.

7. Pronadjite specijalne ponude

Mnoge agencije nude specijalne popuste za turiste. Na primer, dnevna karta za sve javne prevoze u Bavariji za dvoje košta samo  31€. Ukoliko kupujete pojedinačne karte, toliko ćete platiti samo za jednu kartu od Minhena do Neuschwanstein  zamka.

6. Putujte sa laganim prtljagom

Putovanje bez prtljaga je sjajan nacin da uštedite novac jer mnoge aviokompanije imaju povoljnije cene karata za putnike bez prtljaga. Na primer, možete leteti iz Billund-a u Danskoj do Berlina sa Ryanairom za samo 1 euro, dok će vas prtljag koštati i do 15 puta vise.

5. Birajte apartmane umesto soba

Apartmani imaju jednu neospornu prednost: kuhinju gde možete spremiti sopstvenu hranu. To vam može uštedeti novac, što ne znači da iskljucuje odlazak u restoran ukoliko to volite.

Najpopularniji sajtovi za bukiranje apartmana su: AirbnbHomeAway9Flats, i Thehomelike.

4. Posećujte muzeje besplatno

Većina muzeja ima besplatne termine kada ih možete posetiti. Koloseum, na primer, dozvoljava besplatne posete svake prve Subote u mesecu, dok Prado muzej u Madridu možete posetiti besptano od 18 do 20h od Ponedeljka do Subote. Takodje postoje muzeji koji nemaju fiksnu cenu karte(većina muzeja u Americi i Engleskoj), već plaćate onoliko koliko vi mislite da je poseta vredna.

3. Plaćajte svojom karticom u lokalnoj valuti

U pojedinim zemljama možete birati u kojoj ćete valuti plaćati. Uvek birajte lokalnu, jer ukoliko izaberete valutu kartice, novac će se konvertovati bar dva puta, po nekad čak i tri puta.

2. Budite fleksibilni sa datumima

Često se dešava da letovi par dana ranije ili kasnije od datuma koji ste odabrali budu mnogo jeftiniji. Da bi ste proverili takve mogućnosti, koristite low-cost kalendar: mnogi online pretraživaci letova imaju tu funkciju.

1. Koristite lokalne pretraživače

Veliki pretraživaci poput Boobing.com ili Skyscanner često previde lokalne avio kompanije i hotele koji mogu imati interesantne ponude. Potrošite neko vreme na pronalaženje lokalnih pretraživača, verovatno ce vam se isplatiti.