13 trikova koje bi svaki putnik trebao da zna

Odmor je najlepši deo godine. Samo višesatno putovanje može pokvariti stvari, pa je neophodno da vam bude što udobnije dok putujete.

Izdvojili smo za vas neke trikove koji vam mogu pomoci da vaše sledeće putovanje bude putovanje iz snova.

13. Hitno punjenje telefona

Ukoliko ne možete da nadjete utičnicu i ne postoji mesto gde bi mogli da napunite svoj telefon, možete iskoristiti TV na aerodromu, kafiću ili u hotelu. Većina njih ima USB ulaz na zadnjoj strani.

12. Jedite komforno u autu

Tokom obroka u autu, može biti komplikovano pronaći dobro mesto za spuštanje hrane kako bi izbegli prosipanje nečega. Stavite svu vašu hranu u plastičnu posudu i problem je rešen.

11. Pakovanje nakita

Kolko god da pažljivo spakujemo nakit, on će i dalje biti zamršen. Evo dobre opcije: stavite svoje lance izmedju 2 sloja plastičnih kesica ili papira za pakovanje, i umotajte ih u rolnu. Ovde možete naći instrukcije kako da to učinite.

10. Koristite organizatore prostora na zadnjim sedištima

Organizatori prostora na sedištima mogu biti veoma korisni u vašim kolima. U njih mogu da se stave sve sitnice koje se inače razvlače po zadnjem sedištu i prave nered.

9. Pravilno sedite u kolima

Najveci broj nesreća se desi kada svi osim vozača u kolima zaspe. Prednje sedište bi trebao da zauzme navigator. Navigator nikada ne spava. Osobe na zadnjem sedištu bi trebale da se dobro odmore, kako bi u nekom trenutku zamenile vozača i navigatora.

Rasporedite stvari u kolima prema skici kako bi dostigli maksimalni komfor:

1 — najvažnije stvari za vozača(novčanik, naočare);

2 —  najznačajnije stvari za sve(prva pomoć, dokumenta);

3 — kesa za otpatke;

4 —  stvari za zabavu, dečije igračke;

5 — hrana;

6 — torbe, jakne;

7 — prtljag.

8. Ukoliko izgubite prtljag

Pre nego čto krenete na vače putovanje, stavite podsetnicu na vaš prtljag, sa imenom i brojem telefona. Stavite jos jednu podsetnicu unutar torbe. To će pomoći ukoliko dodje do gubljenja prtljaga da bi vam lakše bio vraćen.

7. Ponesite produžni kabal

Može biti veoma koristan na aerodromu, kafiću ili hotelu. Takdje ćete usrećiti nekoga ko ima potrebu da napuni svoje uredjaje a nije predvideo situaciju sa manjkom utičnica.

6. Održavajte držače za čaše čistim

Stavite silikonski kalup za kolače u držač za čaše. Na taj način ćete održati držac čistim, čak iako se prospe neka tečnost.

5. Koristite čvrste kutije za pakovanje.

 

Spakujte se što kompaktnije možete. nemojte nositi velika pakovanja krema ili boca šampona. Ovo je posebno bitno za one koji putuju sa ručnim prtljagom.

Kupite boce za putovanja ili koristite male posude.

4. Nosite zakačke sa sobom

Ponesite nešto što se može koristiti kao čiviluk u kolima. Zakačke će vam uštedeti mnogo prostora.

3. Pronadjite najjeftinije benzinske pumpe

Instalirajte aplikaciju koja vam pokazuje najjeftinije pumpe u vašoj okolini. Aplikacije se mogu razlikovati od države do države, tako da nadjite onu koja vam odgovara unapred.

2. Kreirajte sopsvenu zabavu u avionu

Mnogi avioni i autobusi nisu opremljeni sa ekranima na sedištima. Da bi napravili sopstveni ekran uz pomoć vašeg mobilnog telefona, uzmite zip kesu, stavite telefon unutra, i fiksirajte je sa bravom za sto. Uživajte, ali i budite sigurni da ste napravili rupu za slušalice na kesi, kako ne bi uznemiravali ostale putnike.

1. Pronadjite besplatnu vodu

Ovo je savet za one koji vole da uštede novac. Na benzinskim pumpama i u turističkim mestima voda je izuzetno skupa. Ponesite jednu praznu flašu sa sobom, i punite je na sledecim mestima:

  • u prostorijama za majku i dete;
  • u većini restorana osoblje će vam dati besplatnu vodu;
  • unapred se informišite gde je voda sa česme za piće. U hitnim slučajevima ipak koristite kupovnu vodu.

Takodje možete poneti termos sa sobom i čaj i kafu. Uštedećete dodatni novac ukoliko u restoranima zamolite za prokuvanu vodu i napravite  sebi napitak po meri.