TOP 33 zanimljivosti o “Titaniku” (FOTO)

Predstavljamo vam manje poznate podatke o snimanju filma koji je do sada zaradio preko 1,5 milijardi dolara

Titanik
 

Džejms Kameron očito se poslužio primerom Džordža Lukasa, koji je nedavno u bioskope plasirao “Ratove zvezda 3D”, pa je umesto da snimi nešto novo, u bioskope vratio “Titanik” u 3D izdanju.

Kada se prvi put pojavio u bioskopima tokom sezone 1997/1998, Titanik je zaradio preko 1.5 milijardi dolara, a sada će samo još neznatno popuniti džepove autora i producenata. Ipak, čak i kada je reč o jednom od najvećih filmskih hitova svih vremena, postoje stvari koje mnogi ne znaju.

 

Predstavljamo manje poznate i nepoznate činjenice o najpoznatijoj brodskoj olupini Holivuda.

1. Leonardo di Kaprio bio je izbor Džejmsa Kamerona, ali ne i njegovih producenata. Oni su hteli da glavnu mušku ulogu dobije Metju Mekonahi.

2. Baka Glorija Stjuart jedina je osoba koja je radila na filmu “Titanik” da je zapravo bila živa kad je originalni Titanik otplovio 1912. godine.

3. Di Kaprio je na snimanje dovodio svog kućnog ljubimca, guštera. Reptil je za vreme snimanja imao nesreću, pregazio ga je kamion, a u život ga je vratila dežurna medicinska sestra.

4. Neko se našalio sa drogama: za vreme snimanja ekipa filma dobila je neočekivano začinjenu večeru, jer im je neko ubacio PCP u supu od školjki. Nekih osamdeset ljudi je osetilo učinak “anđeoskog praha”, pa su morali da ih hospitalizuju zbog mučnine i halucinacija.

5. Reba Mekentajer, zvezda serije “Reba” i popularna country pevačica, dobila je ponudu da glumi Moli Braun, ali morala je da odbije ulogu zbog drugih obaveza.

6. Kejt Vinslet nije htela da nosi ronilačko odelo ispod svoje garderobe za vreme snimanja scena u moru. To joj nije bila mudra ideja, jer je zbog toga zaradila upalu pluća.

7. Brod je sagrađen 1912, i u to vreme, proizvodnja bi koštala oko 7.5 miliona tadašnjih dolara, što je jednako 120-150 miliona dolara u 1997. godini. Snimanje filma je koštalo 200 miliona dolara.

8. “Titanik” je prvi film koji je pušten u video distribuciju dok je još puštan u bioskopima.

9. Kao starica, Rouz u filmu ima pomeranskog špica. Na originalnom Titaniku, potonuće su preživela samo tri psa, a među njima, jedan je bio pomeranski špic.

10. Muziku za “Titanik” uradio je Džejms Horner, ali on je bio drugi izbor. Džejms Kameron je hteo da Enja napravi muziku, čak je složio grubu verziju filma sa njenom muzikom kao podlogom. Enja je odbila ponudu.

11. Kameron nije samo talentovan za režiju, čovek takođe zna da crta. Sve crteže na kojima Džek (Di Kaprio) radi u filmu nacrtao je Kameron, čak i kad u filmu vidimo kako Džek crta – kad se kamera fokusira samo na ruke, to je opet Kameron.

12. Kaput koji Rouz (Vinslet) nosi u scenama potonuća broda duplo je veći od njenog konfekcijskog broja, dakle duplo veći od sve ostale garderobe koju je nosila u filmu. Džejms Kameron je na ovaj način hteo da prikaže njenu ranjivost u trenutku evakuacije sa broda.

13. Stari bračni par koji leži na krevetu dok im more ispunjava sobu u tonućem Titaniku predstavljaju vlasnike robne kuće “Macy’s” u Njujorku: to su Ida i Isidor Štraus. Oboje su poginuli na brodu.

14. Sve replike broda u prirodnoj veličini, kao i svi metalni delovi scenografije, nakon snimanja su iskorišćeni kao staro gvožđe.

15. Kejt Vinslet je ostvarila ulogu karijere kao Rouz, a ta uloga je mogla vrlo lako pripasti i Gvinet Paltrou.

16. Kad je saznala da će biti gola ispred Di Kaprija na snimanju, Kejt Vinslet je odlučila smanji napetost prilikom snimanja golišave scene, tako što je Di Kapriju pokazala grudi čim su se upoznali.

17. Replika spoljašnjeg dela Titanika sagrađena je na plaži blizu mesta Rosarita, u Kalifornijskom zalivu, u Meksiku.

18. Čitav filmski set bio je postavljen na hidraulične dizalice unutar ogromnog bazena, i mogao je da se precizno pomera do kuta od šest stupnjeva pri dnu bazena.

19. U većini scena u kojima putnici upadaju u more korišćeni su plitki bazeni dubine jedva jedan metar.

20. Filmska ekipa imala je samo jednu priliku za snimanje scene u kojoj glavni salon Titanika tone, jer je potapanje salona ujedno značilo i uništavanje scenografije.

21. Likovi u filmu piju pravo pivo, dok su glumci na snimanju zapravo pili bezalkoholno pivo od đumbira.

22. Robert de Niro je trebalo da glumi kapetana, ali bio je primoran da odbije ulogu zbog gastrointestinalne infekcije.

23. Većina statista u strojarnici broda bili su visoki manje od metar i šezdeset, kako bi čitava strojarnica izgledala što veća.

 

24. Dok su tek u pripremama, većina holivudskih filmova nosi lažno ime kako bi se sprečilo curenje informacija o snimanju u javnost. Lažno ime za “Titanik” bilo je “Planet Ice”.

25. Džejms Kameron je išao na ronilačke ekspedicije do olupine originalnog Titanika. Kako kaže, za njega je to bilo emotivno iskustvo, a toliko je puta ronio do Titanika da je u proseku proveo više vremena na brodu nego njegovi originalni putnici.

26. Nakon završetka snimanja, Kameron je otkrio da je zapravo postojao jedan Dauson na Titaniku, koji je potonuo zajedno sa brodom.

27. Veći deo scenografije je rekonstruisala ili projektovala kompanija White Star Line, originalna brodska linija Titanika.

28. Komad drveta na kom Rouz pluta pri kraju filma deo je pravog Titanika, i stoji kao eksponat u Pomorskom muzeju Atlantika u Halifaksu (Kanada).

29. Kad je krene crtati, Džek se obrati Rouz sa: “Lezi na taj krevet, ovaj, hoću reći – kauč”. Di Kaprio je samo trebao da kaže: “Lezi na taj kauč”, ali ova zbunjena verzija je zadržana u filmu jer se Kameronu svidela spontanost te scene.

30. Džejms Kameron je insistirao da film nema glavnu pesmu, ili ikakvu drugu pesmu sa tekstom. Na kraju, dogodila se Selin Dion. Kompozitor Džejms Orner tajno se sastao sa tekstopiscem Vilom Dženingsom, i zajedno sunapravili “My Heart Will Go On“. Kad su pustili demo verziju Kameronu, promenio je mišljenje i pesmu stavio na odjavnu špicu.

31. Filmska kuća Paramount morala je da pošalje nove role filma u bioskope, jer su mnogi toliko puta prikazali “Titanik” da su svoje kopije izlizali od korištenja.

32. Najskuplji apartman na Titaniku koštao je 4.350 dolara, što je danas jednako 75 hiljada dolara.

33. “Titanik” je prvi film Džejmsa Kamerona u kom se ne prikazuje ili spominje nuklearno oružje.