5 PREDIVNIH RUŽIČASTIH JEZERA

Ržičasto jezero ili roze jezero je jezero koje ima ružičastu ili crvenkastu boju koju uglavnom stvaraju organizmi koji vole slanu vodu, kao što su Dunaliella Salina mikro-alge. Iako ih ima mnogo više (posebno u Australiji), ovaj put smo izdvojili samo pet predivsnih ružičastih jezera…

 

5. Jezero Hiller, Australija

Jezero-Hiller-1

Jezero-Hiller-3

Jezero Hillier je jezero koje se nalazi na Srednjem ostrvu, najvećem ostrvu Recherche arhipelaga u Zapadnoj Australiji. Ono je i najpopularnije turističko odredište, a često se organizuju letovi avionom iznad jezera, kako bi se ovaj predivni deo prirode mogao videti u celosti.

Boja jezera je trajna, što znači da ostaje ružičasta čak i kada se saspe u neku posudu. Jezero je dugačko oko 600 m, a pojas kopna koji se sastoji od peščane dine pokrivene vegetacijom ga odvaja od okeana.

 

4. Masazirgol, Azerbejdžan

Masazirgol-2

Masazirgol-1

Masazirgol ili Masazir jezero je slano crvenkasto-ružičasto jezero površine 10 kilometara kvadratnih koje se nalazi u Qaradag Raionu u Azerbejdžanu.

U jonskom sastavu vode Masazir jezera su koncentrisane velike količine hlorida i sulfata. Iz njega se redovno vadi so, a procenjuje se da bi ukupno moglo sadržati oko 1,735 tona.

 

3. Hutt Lagoon, Australija

Hutt-Lagoon-1

Hutt-Lagoon-2

Hutt Lagoon / laguna je slano jezero koje se nalazi u neposrednoj blizini obale, severno od ušća reke Hutt, u središnjem delu Zapadne Australije.

Jezero je dugačko oko 14 km, a široko oko 2 km. U zavisnosti od trenutne količine algi Dunaliella Salina koje nastanjuju jezero i koje mu daju boju, ono može biti svetlije ili tamnije roze boje, a ponekad čak i skoro potpuno crveno.

 

2. Salina de Torrevieja, Španija

Salina-de-Torrevieja-1

Salina-de-Torrevieja-2

Salina de Torrevieja i La Salina de La Mata su slana jezera koja okružuju Torreviejau – primorski grad u jugoistočnoj Španiji. Ovo su dva najveća slana jezera u Evropi, a prema WHO (Svjetska zdravstvena organizacija), spadaju i među najzdravija jezera Evrope.

Jezera su jako zdrava za kožu i bolesti pluća, a ljudi nisu jedini koji ih posećuju – ovde redovno dolazi i veliki broj ptica. So se još uvek vadi iz jezera i prodaje širom Evrope.

 

1. Jezero Retba, Senegal

Jezero-Retba-1

Jezero-Retba-2

Jezero Retba (Lac Rose) nalazi se na severu Senegala na Cap Vert poluostrvu, a poznato je širom sveta po svojoj ružičastoj boji, koju dobija od Dunaliella Salina-e, algi koji vole so.

Jezero zauzima oko 3 km kvadratna, a nalazi se oko 35 km severoistočno od glavnog grada Senegala (Dakar). Sadržaj soli u vodi jezera je izuzetno visok, čak 40%, što je gotovo jedan i po puta veći nego u Mrtvom moru – 380 grama soli po litru vode!