10 filmova koji su obeležili 2017. godinu

Filmska godina je počela trijumfalno sa izlaskom naveliko hvaljenih i nagrađenih „Moonlight“ i „La La Land“. Posle sezone Oskara mogli smo da uživamo u nekonvencionalnom superherojskom filmu „Logan“, dok je leto bilo u znaku Kristofera Nolana i njegovog ratnog spektakla „Dunkirk“. Dugo očekivani nastavak filma „Blade Runner“ je u potpunosti zadovoljio ljubitelje naučne fantastike, ali je ipak jedan horor ostavio najveći utisak na publiku u 2017.

U tekstu koji sledi saznajte kojih 10 filmova iz 2017. su najviše impresionirali kritičare magazina Empire.

10. Call Me By Your Name

Senzualni film Luke Gvadanjina i scenariste Džejmsa Ajvorija, “Zovi me svojim imenom”, adaptacija je romana Andrea Asimana o romansi između 17-godišnjeg mladića Elija (Timoti Šalame) koji živi u Italiji tokom osamdesetih i starijeg studenta Olivera (Armi Hamer) koji se doseljava kod Elija kao gost njegovih roditelja.

9. The Handmaiden

The Handmaiden

The Handmaiden

Korejski režiser Park Chan-Wook nas je sa erotskim trilerom The Handmaiden još jednom podsetio zašto ga smatraju jednim od najoriginalnijih filmskih autora današnjice. Radnja u knjizi je smeštena u viktorijansku Britaniju, dok ju je scenario adaptirao u doba kada je Koreja bila pod okupacijom Japana. Priča prati Lejdi Hideko (Min-hee Kim), bogatu naslednicu koja živi na imanju svog incestoidnog ujaka Kouzukija (Jin-woong Jo). Prevarant Fuđivara (Jung-woo Ha) je želi oženiti i u tu namenu infiltrira Suk-Hi (Tae-ri Kim) kao njenu sluškinju, koja ima za cilj da suptilno ubeđuje Hideko kako je Fuđivara idealan čovek za nju. Međutim, njih dve se intimno zbližavaju, a priča počinje da se komplikuje – polako se otkrivaju motivi i osobine svakog od učesnika i ko koga hoće da prevari…

8. Logan

Malo ko je očikvao da će treći deo sage o Vulverinu ujedno biti i jedan od najboljih supreherojskih filmova ikada, ali upravo to se dogodilo sa filmom Logan. Nažalost, više nećemo imati priliku da gledamo Hugh Jackmana u njegovoj najpopularnijoj ulozi. Logan je ”labudova pesma” za mnogo toga – za lik Wolverinea na filmu, Hugh Jackmana koji ga je tumačio gotovo dve decenije, Patricka Stewarta kao Professora X sa njim… Ovo je nasilan, surov i neverovatno melanholičan film o superheroju koji na mnogo načina izvrće ono što očekujemo od heroja, naročito onih ”super”. A ipak, nešto što je moralo kad-tad da se desi serijalu. Gledajte i uživajte!

7. God’s Own Country

God’s Own Country

God’s Own Country

Džoni je mladi britanski farmer koji svoje slobodno vreme troši na alkoholisanje i površne ljubavne odnose sa drugim muškarcima. Kada u njegovo selo dođe rumunski migrant Georgi, njegov život počinje da dobija smisao, i dvojac ulazi u vezu koja će ih zauvek promeniti. Proleće je u Yorkshireu. Johnny Saxby radi do iscrpljenosti na porodičnoj farmi gde živi s bakom i onemoćalim ocem. Život mu ne donosi nimalo radosti te anestetik za usamljenost i gorčinu grubog farmerskog života pronalazi u redovim noćnim opijanjima po lokalnim pubovima i usputnom seksu. Kada na farmu dođe naočiti sezonski radnik iz Rumunije, između njih dvoje rađa se intenzivna privlačnost. Neočekivana veza uneće korenite promene u Johnnyjev život. Ujedno bolne i oslobađajuće.

6. Dunkirk

Dunkirk je sve osim konvencionalnog ratnog filma. U njemu je prikazana evakuacija britanske vojske sa francuskih plaža tokom Drugog svetskog rata iz tri različite perspektive: vojnika koji su na kopnu čekali pomoć sa mora, pilota koji su ih iz vazduha branili od napada nemačkih borbenih aviona, i civila koji su brodovima krenuli da pomognu u evakuaciji zarobljene vojske. Dunkirk je bez imalo sumnje vrhunsko filmsko ostvarenje.

5. The Death Of Stalin

The Death Of Stalin

The Death Of Stalin

The Death Of Stalin je na humorističan način prikazana panika i borba za vlast političkog vrha Sovjetskog saveza nakon Staljinove smrti 1953. godine. Film je režirao Armando Iannucci, britanski autor koji je poznat po svojim političkim satirama. Podsećamo vas da je on kreator urnebesnih serija The Thick Of It i Veep, kao i filma In The Loop.

4. Moonlight

Ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji film je dirljiva priča o odrastanju koja se bavi temama otuđenosti, siromaštva, rase i zavisnosti kroz prikaz tri etape mladosti jednog muškarca. Moonlight prati Chirona, mladog crnca koji preživljava u crnačkom kvartu Miamija, kroz tri razdoblja njegova života – kao maleno dijete, srednjoškolca i kao odraslog muškarca. Odrastajući uz majku, ovisnicu o drogama, Chirona život ne mazi, a dok se pronalazi u životu donijet će i odluke koje će odrediti njegovu budućnost.

3. La La Land

La La Land

La La Land

Ryan Gosling i Emma Stone su briljirali kao džez muzičar i mlada glumica u jednom od najpopularnijih modernih mjuzikla La La Land. Filmu je možda za dlaku izmakao Oskar, ali ga to nije sprečilo da na bioskopskim blagajnama zaradi skoro 450 miliona dolara.U centru filma La La Land je jednostavna priča o mladom paru. Sebastian (Ryan Gosling) je talentovani džez pijanista, koji za život zarađuje svirajući u restoranu i na letnjim žurkama. Njegova životna želja je da otvori džez klub u kome će svirati šta hoće i veoma je zabrinut za sudbinu džeza koji polako izumire. Mia (Emma Stone) je mlada glumica koja se doselila u Los Anđeles kako bi ispunila svoje snove, ali nema uspeha na audicijama i radi kao barista u kafedžinici. Njihov prvi susret se dešava u koloni na putu, zatim u restoranu i nakon toga na žurci, pa je logična posledica njihovo zbližavanje. Priča koja ih prati je predstavljena kroz godišnja doba: zima, proleće, leto, jesen i ponovo zima.

2. Blade Runner 2049

Blade Runner

Kvalitet nastavka naučnofantastičnog klasika Blade Runner je iznenadio i najveće skeptike. Film se događa 30 godina od originala i prati sudbinu replikanta po imenu K (Ryan Gosling) koji ima zadatak da pronađe i eliminiše replikante stare serije koji su u međuvremenu zabranjeni zakonom. Nije bilo lako napraviti ovaj film. Blade Runner je jedan od onih posebnih, koji je odredio žanr i postavio standarde, remek-delo filmske umetnosti. To je bio jedan savršen udar na sva čula. Audio-vizuelno savršenstvo, fantastične uloge i likovi u priči koja postavlja mnoga pitanja i gledaoca emotivno potpuno uvlači u sebe. Zato nije bilo lako. Zato se nije moglo uraditi kako bilo, ili iskoristiti premisu i likove kako bi se napravila neka dopadljiva priča današnjim konzumentima na obrisima i prividu one stare. Ne, moralo se uraditi potpuno ozbiljno kako se radio i onaj pre tri decenije, a i sam autor prvog, ovde kao izvršni producent, nije mogao dati da se neko igra sa remek-delom koje je napravio. Zato je okupljena impresivna ekipa. Majstori svog zanata dali su sve od sebe, kako bi im delo bilo dostojno prethodnika, i može se reći da su prilično uspeli u tome. Gledajte i uživajte!

1. Get Out

Get Out

Get Out

Ovaj film je prvenac redatelja Jordana Peela koji je poznat uglavnom po ulogama u raznim komedijama, što se vidi i u ovom filmu. Iako se radi o hororu, Get Out se ne uzima previše ozbiljno tako da možete očekivati zabavan film koji se ponajviše ističe svojom orginalnošću i kreativnošću. Film se igra sa idejom kako se uklopiti negde gde možda ne pripadate i koliko to sve može biti zastrašujuće, te na kraju krajeva koliko to može uzeti od vaše ličnosti. Definitvno osveženje na filmskoj sceni koje pokazuje kako se sa malo kreativnog razmišljanja, a bez trošenja velikih sredstava, može napraviti dobar orginalni sadržaj koji će privući veliko broj ljudi.